Ua Su'e e Saina le Coronavirus i le mataupu muamua na fa'amaonia, Toeititi lava fa'ailoaina le 'Patient Zero'

O le mataupu muamua na faʻamaonia o se tasi o loʻo mafatia i le COVID-19 i Saina e mafai ona toe maua i tua ia Novema 17 i le tausaga talu ai, e tusa ai ma lipoti a le lotoifale.

Na lipotia mai e le South China Morning Post na ia vaaia faamaumauga a le malo o loʻo faʻaalia ai o se 55-tausaga mai Hubei atonu na maua le faʻamaonia muamua o le coronavirus fou ia Novema 17, ae leʻi faʻasalalau faʻamatalaga.Na taʻua foi e le nusipepa e ono iai ni mataupu na lipotia aʻo leʻi oʻo i le aso o Novema o loʻo tuʻuina atu i faʻamaumauga a le malo, ma faʻaopoopo mai ai o ofisa Saina na faʻamaonia 266 mataupu o le COVID-19 i le tausaga talu ai.

Ua fa’afeso’ota’i e le Newsweek le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) ma fesiligia pe ua fa’ailoa mai i fa’amaumauga na lipotia mai na va’aia e le South China Morning Post.O lenei tusiga o le a faʻafouina i soʻo se tali.

Fai mai le WHO, o lona ofisa o le atunuu i Saina na mauaina muamua lipoti o se "pneumonia o le mafuaaga e le iloa" na maua i le taulaga o Wuhan i le itumalo o Hubei ia Tesema 31 i le tausaga talu ai.

Na faʻaopopoina e faʻapea o pulega na fai mai o nisi o tagata mamaʻi muamua na faʻatautaia i le maketi a Huanan Seafood.

O le tagata gasegase muamua na faʻaalia faʻailoga o mea o le a faʻailoa mulimuli ane o le coronavirus fou, ua taʻua o le COVID-19, na faʻaalia i latou ia Tesema 8, e tusa ai ma le au ofisa Saina.Na faavasega e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le faasalalauina o le siama o se faamaʻi i le Aso Lulu.

Ai Fen, o se fomaʻi mai Wuhan, na taʻu atu i le China's People magazine i se faatalanoaga mo le ulutala o Mati lomiga na taumafai pulega e taofia ana lapataiga vave e uiga i le COVID-19 ia Tesema.

I le taimi o le tusitusi, o le tala fou coronavirus ua sosolo i le lalolagi atoa ma taitai atu ai i le silia ma le 147,000 mataupu o faʻamaʻi, e tusa ai ma le Johns Hopkins University tracker.

Ole tele o na mataupu (80,976) na lipotia i Saina, ma Hubei na faʻamauina uma le maualuga o numera o maliu ma le tele o mataupu o le toe faʻaleleia.

Ole aofaʻi ole 67,790 mataupu ole COVID-19 ma le 3,075 maliu e fesoʻotaʻi ma le siama ua faʻamaonia i le itumalo e oʻo mai i le taimi nei, faʻatasi ai ma le 52,960 toe maua mai ma sili atu nai lo 11,755 mataupu o loʻo iai.

I le faʻatusatusaga, ua faʻamaonia e le Iunaite Setete 2,175 mataupu o le novel coronavirus ma 47 e fesoʻotaʻi ma maliu i le 10:12 am (ET) i le Aso Toʻonaʻi.

O le Faatonu Sili Aoao o le WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, na tautino mai o Europa o le "tautulaga" o le COVID-19 i le amataga o lenei vaiaso.

"Ua avea nei Europa ma ogatotonu o le faʻamaʻi ma le tele o faʻamatalaga ma maliu nai lo le tuʻufaʻatasia o le lalolagi atoa, e ese mai Saina," o lana tala lea."E tele atu mataupu o loʻo lipotia nei i aso uma nai lo na lipotia i Saina i le maualuga o lona faʻamaʻi."


Taimi meli: Mati-16-2020
WhatsApp Online Chat!